A Balaton vízszintjének 10 centiméterrel történő megemelése miatt szükségessé vált a Sió-csatorna rekonstrukciója. A projekt a korábbi tervek szerint 12 milliárd forintból valósult volna meg, de a Magyar Közlönyben nemrég megjelent határozat szerint a rekonsrukció 7 milliárddal drágább lesz.

Fotó: Hajozas.hu
Fotó: Hajozas.hu

Márciusban jelent meg előszőr a hír, hogy a korábbi 110 centiméterről 120 centiméterre emeli a Balaton vízszintjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság és ehhez korszerűsíteni kell a Sió-csatornát. A tervezést és az építést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. végezheti, nettó 12 milliárd 294 millió forintért - írja a Napi.hu.

A munkát az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza. Ez azonban csak részbeni beavatkozás, mivel a következő évtizedben legalább 75,4 milliárd forint fejlesztést kell végrehajtaniuk az önkormányzatoknak, a strandok, kempingek és kikötők üzemeltetőinek - állapította meg a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által megrendelt társadalmi-gazdasági kutatás.

Címkék: rekonstrukció, sió, csatorna, gazdaság