A 2019-es évet egészen konszolidált üzemanyagárak mellet kezdhettük. Január első napjaiban a benzin átlagára 345 forint volt, míg a gázolaj literjéért se kellett többet fizetni 377 forintnál. Négy hónap alatt azonban a benzin ára több mint 50 forinttal emelkedett, és a gázolaj literje is már több mint 400 forintba kerül. A kérdés, hogy miért drágult meg ilyen gyorsan az üzemanyag, és meddig folytatódhat az árak emelkedése?

Az üzemanyagok árának változását két tényező befolyásolja a legjelentősebben: az olaj világpiaci ára és a forint árfolyama a dollárral szemben. Míg a forint nem gyengült jeletősen január óta, addig viszont a Brent típusú olaj hordonténti ára 55 dollárról 74 dolárra emelkedett - ami 6 hónapos csúcs - és az előrejelzések szerint a közeljövőben elérheti akár a 80 dolláros árat is.

Grafika: Holtankoljak.hu
Üzemanyag árváltozások az elmúlt egy évben (grafika: Holtankoljak.hu)

A olajár emelkedésének okát a világpolitikában kell keresni. Az Egyesült Államok a napokban bejelentette, hogy a továbbra is iráni olajat importáló országok szankciómentessége megszűnik, melynek hatályba lépése május 2. Az olaj ára ennek köszönhetően egy hét alatt 3 %-ot ugrott - olvasható a Holtankoljak.hu-n.

A portál előrejelzése szerint a világpiaci hangulatnak és az USA szankcióinak köszönhetően további drágulás várható a hazai kutakon is, aminek mértéke újabb 5-6 forint lehet literenként. A változás még nem hivatalos.

Címkék: üzemanyag, előrejelzés, benzin, gázolaj, gazdaság