Tavaly novemberben beszámoltunk róla, hogy egy kaposvári társasház lakói az udvarukat szépítgették. A generációk kertjét pályázati pénzből alakíthatják ki, amiről szintén közösen döntöttek. Hamarosan újabb döntések is születhetnek a Baross Gábor utcában, akárcsak a többi lakóközösségnél. A hatályos törvényi szabályozás szerint ugyanis minden év május 31-ig kötelező megtartani a beszámoló közgyűléseket. Ezeken, a tervezett felújítások mellett számos más napirendi pontot is érintenek a résztvevők.

"Itt ismertetjük a tulajdonosokkal az előző év pénzügyi elszámolását, a társasház kiadásait költségnemekre lebontva, a bevételeket, illetve az egyéni folyószámlaegyenlegeket. Nagyon fontosnak tartom elmondani azt, hogy ilyenkor nekünk kötelességünk ismertetni a tulajdonosokkal azt is, hogyha esetleg valamelyik tulajdonostársuknak van közös költség tartozása" - foglalta össze a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. társasházkezelő csoportvezetője, Fehér András.

A tervek szerint ugyanakkor jövő év január elsejétől néhány ponton változik a társasházi törvény. Az egyik módosítás, hogy akkortól a földhivatali nyilvántartásban, a társasházak törzslapján is fel kell már tüntetni a közös képviselő adatait.

"Ennek főként az a célja, hogy bárki hozzáférhessen annak az adott társasháznak a közös képviselői adataihoz, illetve a hatósági eljárások során ez a kapcsolattartást megkönnyíti. A közgyűlésnek, a tulajdonosok közösségének az a dolga, hogy a jogszabályok szerinti határozatot meghozza és ez benyújtásra kerüljön a földhivatal felé" - mondta a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. házkezelés vezetője, Pap Henriette.

Változás az is, hogy a közgyűlés által elfogadott, a számviteli szabályok szerint elkészített beszámolót is be kell nyújtani a földhivatalnak, ami szintén felkerül majd a társasházi törzslapra.

Címkék: társasház, közgyűlés, változás, gazdaság