A nemzetközi utazások alkalmával több szabályra is figyelni kell. Az egyik ahhoz kapcsolódik, amikor valaki nagy összegű készpénzzel utazik az EU-ba, vagy hagyja el annak területét. Ha ez az összeg, akármilyen pénznemben eléri a 10 ezer eurót, akkor írásban kell bejelentést tenni a NAV-nál. A bejelentési kötelezettség szempontjából a forgalomban lévő bankjegyeken és pénzérméken kívül készpénznek minősül a bemutatóra szóló, átruházható értékpapír is, például az utazási csekk, a váltó, a fizetési megbízás, a kötvény, a részvény stb. is.

Az írásbeli nyilatkozatot az EU-ba való belépés, illetve az EU elhagyásának helyszínén kell megtenni, illetve benyújtani a vámhatóságnál.

A nyilatkozat letölthető itt és itt.

 

A bejelentés elmulasztása, vagy valótlan tartalmú megtétele a birtokban tartott pénzösszeg 10, 40, vagy 60 százalékáig terjedő bírságot eredményezhet.

Az Európai Unió néhány tagállamában emellett léteznek külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások a közösségen belüli készpénzforgalomra. Erről érdemes tájékozódni az utazás során érintett országok diplomáciai képviseletein.

Címkék: Nav, nyilatkozat, Európai Unió, euró, büntetés, adóhatóság, gazdaság