Csapatostul szállnak fel a kiskócsagok a somogyfajszi tavakról. De a szürkén kívül különleges vörösgémmel is találkozni itt. A Somogy Természetvédelmi Szervezet 250 hektáros területén a vizes élőhelyeket szeretné visszállítani, ezzel pedig élőhelyet biztosítani a madarak számára.

"A vizes élőhelyek renaturációja jól sikerült, hiszen mondhatjuk, hogy több új faj jelent meg. Rendszeresen költenek a cigányrécék, ami Somogyban korábban jellegzetes faj volt, de most új élőhelyeket létesítettünk nekik. Ezen kívül fekete gólya, réti sas szintén élőhelyre talál. És van egy rétisas párunk, amely kifejezetten ehhez a területhez kötődik." - mondta el Tömösváry Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke.

kócsag madárparadicsom

Egy másik tavon pedig már a fekete és fehér gólyák csemegéznek. Apró halakat és békákat gyűjtenek ebben a halastóban. Az utóbbi hetekben folyamatosan 30-50 madár gyűjt itt erőt a vándorláshoz. Több cseh- és lengyelországból érkező gólya is megpihen itt, mielőtt tovább indulna Afrikába. Az élőhelyeket szürkemarhákkal és rackajuhokkal tartják rendben.

"Legel az állat, a trágyájára jönnek a rovarok, és a rovarok hozzák magukkal azokat a madarakat, amelyeknek ez táplálékot jelent. A szürkemarhákon kívül van egy rackajuh nyájunk is. Nekik is az a feladatuk, hogy a területet karban tartsák." - árulta el Lancz Kálmán, állatgondozó.

jégmadár

Az országban egyedülálló madárparadicsomban gyakran szerveznek madármegfigyelő és fotóstúrákat is. Itt olyan különlegességeket is lencsevégre lehet kapni, mint a táplálkozó jégmadár, vagy éppen a halászsas.

Címkék: madárparadicsom, rekonstrukció, élőhely, Somogyfajsz, gazdaság