Kazsokon és Homokszentgyörgyön található Somogy megye egyik legnagyobb tejüzeme. A két telepen több mint 5300 szarvasmarhát nevelnek. Az üzemeltetők évek óta folyamatosan fejlesztenek és keresik az új lehetőségeket, amivel a versenyképességüket növelni tudják. A beruházások jó részét pályázati forrásokból fedezik.

"Jelenleg is tervezzük egy új fejőház megépítését a homokszentgyörgyi telepen. Kazsokon is szeretnénk fejőházat, illetve szeretnénk a növendék állataink férőhelyét korszerűsíteni." - mondta el kérdésünkre Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója.

Fejik a teheneket a Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki telephelkyén
Fejik a teheneket a Bos-Frucht Agrárszövetkezet kazsoki telephelyén

A fejlesztésekkel egy időben az állományt is növelik, ami nemcsak erre az üzemre, hanem egész Somogyra jellemző tendencia. Az utóbbi három évben ugyanis 39 ezerről, 47.500-ra nőtt a megye szarvasmarha állománya. Országosan pedig 15 ezerrel több állatot tartanak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Szakemberek szerint a tejelő marhákon kívül a húsmarha állomány is jelentősen nőtt. Rácz Károly, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének elnöke telefonon elmondta, hogy ennek a növekedésnek több oka is van. Egyrészt, a húsmarha tartókat támogatják. Másrészt a földtörvény, illetve a földhöz jutás lehetősége jobb, az állattartók előnyt élvezhetnek a földdel kapcsolatosan akár bérleti szerződés tekintetében, akár vásárlásnál. - tette hozzá.

szarvasmarha

Ezen túl az ökogazdálkodás is egyre népszerűbb. A húsmarhával ugyanis könnyebb a legelők hasznosítása, amire szintén jelentős támogatások nyerhetők el. Ráadásul a magyar húsmarha keresett élelmiszer külföldön is. A marhahús rendkívül egészséges és finom, koleszterinban és zsírban szegény. Évente mégis csupán 2 kilogrammot fogyasztunk Magyarországon fejenként.

Címkék: állomány, Kazsok, szarvasmarha, növekedés, Somogy, gazdaság