Szigorúbb uniós szintű szabályok elfogadására tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására hétfőn az Európai Bizottság: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, illetve a hulladékgazdálkodási előírások révén.

"A ma javasolt intézkedések eredményeképpen kevesebb egyszer használatos műanyag termék lesz az áruházak polcain. Ezen termékeknek egy részét be fogjuk tiltani, és környezetkímélőbb alternatívákkal helyettesítjük őket, hogy a fogyasztóknak ne kelljen lemondaniuk kedvenc áruikról" - jelentette ki Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke.

A tervezet értelmében betiltanák egyebek mellett a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni.

A műanyagból készült egyszer használatos italdobozok csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesznek forgalmazhatók.

Címkék: európai unió, műanyag, hulladék, gazdaság