A Somogy Temetkezési Kft. megyeszerte több temetőben szolgáltat. Náluk egy urnás végső búcsúztatás 250 ezer forinttól, a koporsós pedig 270 ezer forinttól indul. A költségek határa a csillagos ég lehet, attól függően például, hogy milyen szertartást rendel a család.

- Az ár a kellék minőségétől, illetve, hogy mit választ a család. Az sem mindegy, hogy Kaposváron történik a haláleset, vagy esetleg egy hosszabb távú szállítással kell megoldanunk az elhunyt szállítását - tette hozzá Kalocsa Józsefné, a Somogy Temetkezési Kft. szolgáltatásvezetője.

Ezeket a költségeket a temetéssel egyidőben kell megfizetni, így ha a családnak nincsek tartalékai, akkor baráti, vagy banki kölcsön jöhet számításba.

Egyre több biztosító kínál haláleseti biztosítást, azonban hazánkban ez még nem nagyon elterjedt. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint bár egy év alatt 2016-ra több mint 30 százalékkal nőtt az ilyen biztosítások száma, összességében még alig haladta meg a fél milliót.

Ezek a megtakarítások adómentesek és ellentétben más vagyontárggyal nem része a hagyatéknak és 15 napon belül hozzájuthatnak a családtagok.

- A tapasztalatok alapján egyre elterjedtebb ez a fajta megtakarítás. Így halál esetén nem az örökösök és a különböző rokonoknak kell egy plusz terhet vállalniuk. Főként az öngondoskodó nyugdíjasok érdeklődnek a haláleseti biztosítás iránt - mondta Pintér Zsolt, az NN Biztosító megyei igazgatója.

A MABISZ adatai szerint ez a biztosítási forma nem a legidősebbek körében a legnépszerűbb. Az ilyennel rendelkezők több mint fele 60-75 év közötti, de nem ritka a 40, vagy a 30 év alatti ügyfél sem.

Címkék: biztosítás, temetés, halál, gazdaság