Az esztergagéppel ismerkedtek a napokban a gépiparis diákok. Még manapság is használják ezt a berendezést, bár manapság leginkább már a precíziós, számítógépes rendszerek terjedtek el.

Szakemberek szerint a minőségi szakképzés és a munkaerőpiaci helyzet javítása elengedhetetlen a gazdaság versenyképességének megtartásához és növeléséhez.

A szakmunkák ugyanis jelentősen megváltoztak az elmúlt években, sok esetben már speciális képzettséggel rendelkező, megfelelően motivált szakembereket igényelnek.

- Öt-tíz évente a szakmák is teljesen megújulnak. Újak jönnek létre, régiek tűnnek el. Ha mi sikeresen akarunk szakképzést is művelni, akkor olyan módon kell átalakítani a strukturát, az egész szervezetet, ami képes felvenni a friss információkat, beépíteni a rendszerbe és ezt utána visszavinni - tette hozzá Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke.

null

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége nemrég egy országjáró körútba kezdett. A nagyvárosokban a szakképzésben résztvevőket is várják fórumaikra.

A Kaposvári Szakképzési Centrum vezetője például a mai rendezvényen arról beszélt, hogy a képzőhelyek a vállalkozókkal közösen tesznek azért, hogy a kikerülő diákok megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

- Az intézményeinkben magas színvonalú munka folyik. Az oktatóink, elméleti tanáraink olyan megalapozott ismeretekkel, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek felveszik a versenyt a vállalati szférával. Természetes dolog, hogy nekünk is állandóan meg kell újulni, hiszen a technológia, technika oly gyorsan fejlődik, hogy ezt a gyorsaságot nekünk is követnünk kell - válaszolta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója.

A fórumon Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere a város 171 milliárd forintos Németh István Programjáról beszélt, amelynek több eleme is a szakképzést, a cégeket és a hiányszakmákban dolgozókat támogatja.

Címkék: fórum, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Kaposvári Szakképzési Centrum, Kaposvár, gazdaság