A határmenti együttműködés és a két ország állampolgárainak gyorsabb közigazgatási ügyintézése érdekében kezdett közös munkába a Somogy Megyei Kormányhivatal a horvát Muraköz és Eszék-Baranya megye képviselőivel.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, az előkészítő munka már évekkel ezelőtt megkezdődött és most már konkrét programokat indíthatnak el.

- Úgy gondolom, hogy mind a két partner a közigazgatásfejlesztés terén rendelkezik olyan tapasztalatokkal, illetve olyan fejlesztési elképzelésekkel, amelyek abszolút az ügyfelek érdekeit szolgálva egy nagyon jó együttműködésnek az alapját jelenthetik - mondta dr. Zöld-Nagy Viktória, helyettes államtitkár.

A horvát közigazgatási minisztérium államtitkára a náluk már sikeresen működő elektronikus ügyintézés tapasztalatiról beszélt a fórumon.

- Azt reméljük, hogy az ilyen együttmüködésnek köszönhetően sokkal könnyebb lesz a magyar és a horvát állampolgárok számára a közigazgatásban a segítségnyújtás. Az elektronikai szolgáltatások megjelenésével pedig egyszerüsíthetjük az ügyintézést a határ menti térségben élőknek - tette hozzá Darko Nekic, a Horvát Közigazgatási Minisztérium államtitkára.

null

Neszményi Zsolt kormánymegbízott pedig arról beszélt, hogy a magyar állampolgárok ennek az együttműködésnek köszönhetően például egyszerűbben intézhetik okmánykérelmüket Horvátországban, ha azok elvesztek.

- Az adminisztratív terhek csökkentése áll majd ennek a projektnek a homlokterében. Én azt gondolom, hogy az állampolgárok számára fontos lehet, hogy az ügyintézés adminisztratív terhei csökkenjenek és gyorsabban hatékonyabban lehessen ügyeket intézni egymás országában - válaszolta dr. Neszményi Zsolt.

A program lebonyolítására 220 ezer euró uniós támogatást nyertek a felek és már jövő nyárra konkrét eredményeket várnak az együttműködéstől.

Címkék: közigazgatás, együttműködés, horvát, fejlesztés, magyar, gazdaság