Több fontos kérdés is elhangzott szerdán, a civil napon a kaposvári törvényszéken, ahol egyesületek, alapítványok és egyéb civil szerveveztek képviselőivel ismertették a változások részleteit. A Parlament tavaly decemberben fogadta el a rájuk vonatkozó törvénycsomagot.

dr. Csillag Gusztáv, ügyvéd szerint ennek lényege, hogy megkönnyítsék a szóban forgó szervezetek működését. Egyszerűsödtek az eljárási szabályok és ezentúl könnyebb a különböző okiratokat módosítani is.

A korábbi években nem volt könnyű dolguk a szervezetek tagjainak, alapítóinak. Az évente változó és egyre szigorúbb szabályozásnak való megfelelés próbára tette a civileket.

- Nagyon sok plusz szabályozást kellett nekik berakni, amire nem voltak felkészülve és ezáltal több oldalas hiánypótlások mentek ki, hogy rakják bele még ezt és ezt a szabályozást. Ez innentül megszűnt, már csak a lehető leglényegesebb tartalmi elemeket vizsgálja a bíróság - válaszolta dr. Kollár Gábor, a Kaposvári Törvényszék bírósági titkára.

Lényeges változás, hogy hatályon kívül helyezték azt rendelkezést, amely szerint az alapítványoknak és egyesületeknek legkésőbb idén március 15-ig át kell térniük az új Ptk. szerinti működésre.

Most az első létesítő okirat módosításával együtt kötelesek annak megfelelni. Erre pedig bármikor sor kerülhet, a jogszabály nem ad véghatáridőt.

Címkék: törvénykönyv, szervezet, polgári, civil, változás, gazdaság