A magyar vásárlók kifejezetten "akcióvadászok", még ha megengedhetik maguknak, akkor is inkább akciós termékeket vesznek; 72 százalékuk már hallott a Black Friday-ről, a fekete péntekről, és egyre többen élnek is a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetén kínált akciókkal - derül ki a Millward Brown piackutató idei reprezentatív felméréseiből.

A Black Friday csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek - idén november 25-e - elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők.

Tavaly Kaposváron is nagy volt a tülekedés az akciós termékekért.
Tavaly Kaposváron is nagy volt a tülekedés az akciós termékekért.

Magyarországon elsőként az Extreme Digital hirdetett meg Black Friday-t 2014-ben, azóta azonban szinte minden nagyobb üzletlánc megszervezi a saját akciós napját november közepe és vége tájékán, de rengeteg kisebb online és hagyományos üzlet is készül akciókkal.

A műszaki termékeket értékesítő webshop, az Extreme Digital, az előző évhez hasonlóan a nemzetközi dátumnál egy héttel korábban, idén november 18-án akár 50-70 százalékos árengedményt ad majd mintegy 1100 különböző termékre, másfél milliárd forint értékben. A cég az akciós napon mintegy 1,5 millió látogatóra számít.

Még mindig az amerikaik viszik a prímet, ha fekete pénteki őrületről van szó.

A Fashion Days közép-európai divatportál arról tájékoztatta az MTI-t, hogy idén csaknem 700 ezer divattermék leárazására készül, a tavalyi 250 ezer után. A portál 2015-ös Black Friday értékesítése 40 százalékkal haladta meg az előző évit, és a webshop forgalma tavaly kilencszer nagyobb volt az átlagosnál.

A portál közölte azt is, hogy Magyarországon az e-kereskedelmi divatpiac mérete évről évre bővül, 2015-ben az online kiskereskedelemnek 11 százalékát tette ki, megközelítőleg 100 millió eurót. A Millward Brown számításai szerint idén további 15-20 százalékkal emelkedhet ez az arány.

Az Extreme Digital tavaly bruttó 498 millió forintnyi kedvezményt osztott ki a vállalat a vásárlók között, és összesen 80 ezer terméket értékesített. A tavalyi Black Friday-en átlagosan 35-40 ezer forintot költött egy vásárló - közölték.

Címkék: fekete péntek, black friday, 2016, magyarország, gazdaság