Naponta 1500 tehenet fejnek a kazsoki BOS-FRUCHT telephelyén. Így 55 ezer liter tejet tudnak előállítani. Májusban még 65 forintért, szeptemberben viszont már 6-8 forinttal többért, azaz 73 forintért adják el literjét. A szakemberek szerint megfigyelhető egyfajta keresletnövekedés az európai tej iránt, továbbá fogynak a készletek is.

"Van egy kicsi Kelet-Ázsiai fogyasztás és kereslet növekedés. A nyári időszakban a tejtermelés csökken biológiai okok miatt, a készletek felélése pedig megtörtént. Szakértők szerint a sajtkészletek is kifogytak és újra a készletek feltöltése megy" - válaszolta Bakos Gábor, a cég állattenyésztési igazgatója.

A kaposvári tejüzelmben naponta 150 ezer liter tejet dolgoznak fel. 65 féle terméket gyártanak. Egyelőre nem érzik, hogy jelentős elmozdulás lenne mind a nyerstej, mind a készáru árának tekintetében.

A cégvezeteés szerint további tejár emelkedésre lenne szükség, hogy stabilizálódhasson az ágazat.

"A reális ár, ahhoz hogy fenntartható legyen az ágazat termelése, minimum 95 forint lenne. Ez mindössze az önköltségét fedezné a tejtermelőknek és amik veszteségeik voltak az elmúlt 1-2 évben, azt is jó lenne valamikor megkeresni. Szerintünk az optimális ár 110 forint körül lenne" - tette hozzá Szommer Gábor, a Tej Terméktanács elnökségi tagja.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elkészített egy javaslatot is, miszerint a következõ három évben a tejtermék-gyártóknak mintegy 60 milliárd forint támogatásra lenne szükségük a fejlesztésekhez, amivel növelhetnék versenyképességüket.

Címkék: felvásárlási ár, tej, emelkedés, gazdaság