Negyvenen laknak az átmeneti otthonban. Itt szállást, ellátást kapnak, és fizetést is kapnak azért, hogy a kertészetben és az állatokkal dolgoznak. Krisztina paradicsom palántákat ültet, családjával már önállóan lakik a faluban.

- Őszintén megmondva nagyon jó, nincsenek szabályok, mint itt bent. Ott vannak az álaltok és a kert, szabadon éli magát az ember - mondta Gerócsné Miháczki Krisztina.

Az Ökumenikus Szervezet 2013 nyarán indította el a kastélyosdombói modellprogramját, amelynek elsődleges célja, hogy a krízishelyzetbe került családok újrabeilleszkedését támogassa.

null

- Mintha az a nézet terjedt volna el hosszú évtizedek alatt, hogy alanyi jogon minden mindenkinek jár, senkinek nem kell semmit tenni, mert kaphat szociális támogatást, miközben a másik pedig megfeszül azért, hogy sikerül az életét rendbetenni. Akkor azt mondtuk kell egy új úton járni - árulta el az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László.

Czibere Károly a szakmai konferencián elmondta: a kormány elkötelezett abban, hogy a krízisbe került családokat segítse, ebből a szempontból az átmeneti otthonok a legfontosabbak.

- Ezek azok az intézmények, amelyek végső védelmi vonalat jelentenek, még a gyermekvédelmi szakellátás igéánybevétele előtt, ezek az intézmények tudnak esélyt kínálni arra, hogy a gyerekeket ne kelljen kiemelni a családból, ne kerüljön szakellátásba - foglalta össze a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Ősszel az átmeneti otthonok támogatására megjelenik egy fejlesztő program, amely csaknem 4 milliárd forintos uniós forrással javíthatja a dolgozók és az itt élők körülményeit.

Címkék: krízis, kastélyosdombó, család, gazdaság