Az üzemben kötelezően előírt munkaruhákba öltözött képviselőknek a cég egyik vezetője mutatta meg, hogyan lesz a hasított félsertésből késztermék. A rendhagyó üzemlátogatások ötletét az egyik képviselő vetette fel azért, hogy a döntéshozók a napi gyakorlatot is lássák, ne csak a számokat.

- Mindenkit érdekel az, hogy hogyan működik az a cég, amiben az önkormányzat tulajdont vásárol, befektetést eszközölt ugye, és nemcsak a Kométa érdekel minket, így várhatóan lesznek további állomások is, hanem minden olyan kaposvári cég, aki valamiféle húzóágazatban tevékenykedik a városban - mondta Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

A három éve még a bezárás küszöbén álló húsüzemet a város mentette meg. Kaposvár akkor kétmilliárd forinttal szállt be a cégbe.

A Kométa tavaly már 500 millió forintos nyereséget termelt, dolgozókat vett fel és idén össszesen több mint 80 millió forintnyi osztalékot fizet a városnak.

- Stabilizálta a dolgozói létszámot is, hisz az elmúlt 2,5 évet figyelembe véve több mint kettőszázzal növelte: ma közel 800 kaposvári és környékbeli találja meg itt a számítását, 800 ember kap itt havonta mindig fizetést. Ez mind köszönhető annak, hogy a város is fontosnak érezte, hogy tőkét emeljen, kettő milliárd forintot fektettünk be ebbe a gyárba és így van 38 százalék tulajdonrészünk - válaszolta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Giacomo Pedranzini, a cég ügyvezetője azt is elmondta: a kaposvári húsüzem ma már a legmagasabb szintű nemzetközi normáknak is megfelel, ezért is tudott a vállalkozás például Olaszországban, Németországban és Japánban is új piacokat szerzni.

null

- Jó időben kezdtünk el fejleszteni, még a nehezebb időkben. Folyamatosan beruháztunk, folyamatosan hatékonyságot növeltünk, költséget csökkentettünk és terméket fejlesztettünk. Amikor egy kicsit javult a helyzetünk, akkor a marketinget is elkezdtük - tette hozzá Prohászka Balázs, a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója.

A kaposvári húsüzemet tavaly a város az év munkáltatójának választotta. Úgy tudjuk a cég a közeljövőben is bővítené dolgozói létszámát, ha találna megfelelően képzett szakembereket.

Címkék: képviselőtestület, kométa, kaposvár, gazdaság