A legtöbben könyvet és játékot vásárolnak ajándékként a karácsonyi időszakban, az ilyen üzletek forgalmának mintegy 50 százaléka nem ritkán a decemberi időszakban keletkezik - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Vámos György hozzátette, hogy mindemellett természetesen műszaki cikk, ruházat és illatszer is nagymértékben fogy, egyes kereskedők a decemberi forgalmuk kétszámjegyű növekedésére számítanak az előző évhez képest.
A főtitkár szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene számottevően emelkedik az idén, ezzel már harmadik éve bővül a kiskereskedelem. Tavaly a forgalom több mint 6 százalékkal növekedett.

Megjegyezte, hogy az élelmiszerek eladásai az átlagnál lassabban, 3-4 százalékkal emelkedhetnek decemberben a tavalyi évhez képest. Az online kiskereskedelmi forgalom viszont átlagosan mintegy 30 százalékkal bővül annak eredményeként, hogy felnőtt egy olyan nemzedék, amelyik beleszületett az internetbe.

Vámos György emlékeztetett, hogy a boltok csütörtökön 12 óráig lehetnek nyitva, de a 200 négyzetméternél kisebb üzletek még zárvatartási időszakban is üzemelhetnek. Úgy vélte, hogy mivel jobban megy a kereskedelem, az üzletek kevesebb akciót hirdetnek, hiszen nincsenek erre rászorulva.

Címkék: oksz, sláger, ajándék, gazdaság