Király János ez idő tájt is ugyanolyan lelkiismeretesen csinosítgatja rácegresi szeszfőzdéjét a nagy pálinkafőzési szezon előtt, mint korábban. A raktárban már ott sorakoznak a cefrével teli hordók is. Igaz, jóval kevesebb, mint néhány éve. Ő tavaly májusig több mint 8500 liter pálinkát főzött, idén eddig csak a töredékét 1200-at. Szerinte az év végére sem fog javulni a helyzet. Úgy számol, hogy a szokásos mennyiségnek csak a felét fogja kifőzni.

Egy liter 50 fokos pálinka után ugyanis idén januártól 835 forint jövedéki adót kell fizetni, így a pálinka előállítási költsége a duplájára emelkedett. Emellett kevesebb gyümölcs is termett tavaly, ami tovább rontott a helyzeten.


A kaposmérői Horváth József sem főzet már. Saját pálinkáját kóstolgatja, amit otthon főzött ki. Azt mondja így sokkal jobban jár: "Ha én most kifőzetek 40 liter pálinkát, akkor az most több tízezer forint, ha itthon kifőzöm, akkor elmegy rá két gázpalackom, ami nyolcezer forint. Könnyű számolni ..."

A NAV birtokában lévő adatok szerint Somogyban több mint 340 magánfőző van bejegyezve az önkormányzatokhoz, amellyel megyénk az országban a középmezőnybe tartozik. Hazánkban összesen csaknem 9 ezren főzik otthon a pálinkát.

Címkék: főzde, bérfőz, pálinka, gazdaság