"Nyolcmillió-hatszázezer." Péntek Nándor hat évvel ezelőtt ennyi pénzt vett fel. Svájci frank alapú devizahitelét azóta fizeti, de a bank még mindig 15 millió forintot követel. Rajta kívül nagyjából ötezer olyan lakás- és autóhiteles él a megyeszékhelyen, illetve környékén, akik szintén devizában adósodtak el. Ők most összesen tízmilliárd forinttal tartoznak a pénzintézeteknek.

"Az elszámolás végeredménye olyan, mintha 190 forinton forintosítottunk volna" - sommázta a kormányzati intézkedések lényegét Kaposvár országgyűlési képviselője. Gelencsér Attila azt mondta, most minden hiteles sorsa megnyugtatóan rendeződik fog: "Az egyoldalú kamatemelések és a banki költségek tették ki a probléma egyik felét, az árfolyamok változása pedig a másik felét. Vagyis a hitelek napi árfolyamon történt forintosítása csak az egyik része a kormány devizahiteleseket mentő törekvéseinek. Ehhez kapcsolódik még a fair bankokról szóló törvény, illetve a pénzintézetek elszámolási kötelezettsége is."

Fontos, hogy ez az elszámolás nem általános jellegű, hanem minden esetben az adott ügyfélre és az adott szerződésre.

A bankok elvileg április végéig minden ügyfelüknek elküldik az elszámolást, kivéve:

  • ha a szerződés 2004 május 01. előtt született

  • ha a szerződés 2009 július 27. előtt megszűnt

  • ha a Nemzeti Eszközkezelő közreműködésével megszűnt a szerződés

  • folyószámla hitel esetén

  • államilag támogatott lakáscélú hitel esetén

  • vállalkozói-, illetve vállalati hitel esetén

    Aki április 30-ig nem kap semmiféle tájékoztatást vagy elszámolást, annak érdemes a bankjához fordulnia. Ugyanez a teendője annak, aki időközben lakóhelyet váltott és megváltozott a levelezési címe.

    Az elszámolás és a forintosítás eredménye a májusi törlesztőrészletekben jelentkezzik először.

Címkék: törleszt, elszámolás, forintosítás, adós, hitel, bank, deviza, gazdaság