Minél több somogyi romát szeretne visszavezetni a munka világába a Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet. Ezért Somogyban több helyszínen felzárkóztatókat és tanfolyamokat szerveztek számukra. A program már most sikeresnek mondható, hangzott el a szombati zárókonferencián. Zákányban például 50 hátrányos helyzetű vett részt a képzéseken, amelyekkel néhányan már el is tudtak helyezkedni.

- Olyan képzéseket terveztünk, mint például takarító képzés, ami egy hölgy számára esélyt ad a mindennapi életvitel fejlesztéséhez. Aztán konyhai kisegítő, ami megint egy másik kompetenciát mozgat meg. De emellé alapfokó kereskedelmi és német is társult - mondta Tapolczai Gyöngyi, a Zákányi Komplex Telepprogram szakmai vezetője.

Az érdekképviselet szerint a romák több mint felének nincs képzettsége és így elhelyezkedni sem tudnak. Egyre többen külföldön próbálnak szerencsét.

- Sajnos sokan elmennek ezmiatt külföldre. Mi ezt szeretnénk visszafogni, hogy ne menjenek, hanem maradjanak itthon Magyarországon. És itt is hasznos állampolgárai legyenek a magyarországi területeken, munkahelyeken - tette hozzá Farkas Józsefné, a Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet elnöke.

Somogyból Hollandiába, Németroszágba és Angliába mennek dolgozni. Több programot is szerveztek a romáknak Kaposszentjakabon a városrész rehabilitációja kapcsán. Ezek célja a közösségépítés volt és az, hogy segély helyett munkabérből éljenek.

- A szociális városrehabilitáció keretében sok szociális bérlakás és közterület megújult. És ennek a kivitelezésére olyan kivitelezőt választottunk, aki a helyi lakókat is foglalkoztatta benne, hogy már eleve a program keretében is tudjanak munkához jutni - válaszolta Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

A komplex telep programnak köszönhetően több hárányos helyzetű kaposvárinak is sikerült a munka világában elhelyezkedni.

Címkék: komplex telep program, romák, külföld, munka, gazdaság