Hazánkban a szomszédos országokhoz képest nőtt a mélyszegénységben élő gyerekek száma. A szakemberek szerint 2006 óta folyamatosan romlik a gyerekek helyzete, ezért gyors, központi segítségre lenne szükség.

A legfrissebb Eurostat felmérés szerint Magyarországon a visegrádi országok között is magas a gyerekszegénység. Hazánkban a súlyos anyagi deprivációban élő gyerekek száma 35 %-ra nőtt. Ennyien nem jutnak például rendszeresen húshoz, nincs megfelelő fűtés az otthonukban, vagy nincs a családnak hűtőszekrénye. Az uniós átlag 11 százalék körül mozog. De Lengyelországban mindössze 10, Szlovákiában 8, Csehországban pedig a gyerekek 7 %-a él rossz helyzetben. A szakemberek szerint a gyerekszegénység 2006 óta folyamatosan növekszik. Ennek csökkentésére sürgős központi intézkedésekre lenne szükség.

Az utóbbi időben több, a családoknak kedvező intézkedést hozott a kormány. Ilyennek számít a családi adókedvezmény kiterjesztése, vagy a gyed extra. Somogyban egyébként a barcsi térségben a legnagyobb a gyerekszegénység.

Címkék: szegénység, felmérés, gyermek, gazdaság