Jövőre feltehetően havi 3500 forinttal többért gyártanak majd műanyag betéteket a KVGY-ben dolgozók. A legtöbben ugyanis minimálbérért dolgoznak ebben a kaposvári üzemben.

- Nekem is, mint minden családnak a béremelés az bizonyosan jobb életszínvonalat fog biztosítani. Ha többet keresünk, akkor többet fogunk költeni, tehát mindenféleképpen jó lenne ez a dolog, hogyha megemelnék a minimálbért - árulta el a gyár műszakvezetője, Szabó Tibor.

A kormány ugyanis 101 500-ról 105 ezer forintra emelné a minimálbért. A kaposvári villamossági gyárban ez a dolgozók háromnegyedét érintené.

- A tervezett 105 ezer forint kb. 3,5 százalékot jelent a minimálbér korrekció kapcsán. Ez a villamossági gyár figyelembe vételével, a 400 fő dolgozóra vonatkozóan olyan kb. 25 millió forintos többletterhet jelent bérágon, a költségvetésben - mondta a Kaposvári Villamosság Gyár Kft. ügyvezető igazgatója, Szalai Gyula.

null

Leépítéstől azonban nem kell tartani. A gyár ezt a pluszköltséget ki tudja termelni.

- A vállalkozók észreveszik, mivel ennek ellentéte a másik oldalon nincsen, de ez olyan kevés mértékű, hogy ezt ki tudják gazdálkodni. A dolgozók szempontjából sem egy óriási nagy dolog, mivel azonban infláció mentes a ami közéletünk. Ez a pár százalék emelés azt jelenti, hogy a fizetésük, a bérük szinten van tartva - tájékoztatott a Vállalkozók Országos Szövetségének ŰŰmegyei elnöke, Daxner Gábor.

Ezzel együtt azonban a béren kívül juttatások adóterhe is emelkedik. Több cég ezért azt tervezi, hogy csökkenti az ilyen jellegű juttatásokat. Így a béremelést várhatóan nem mindenki fogja megérezni.

 

 

Címkék: műszak, kvgy, gyár, gazdaság