Dániel minden nap segít a családi gazdaságban. 750 birkájuk van, a jövőben azonban még többet szeretnének. Ezért is pályázott a fiatal gazda programra. A kormány idén 4,5 milliárd forintot különített el a 18-40 év közötti agrár végzettséggel rendelkezők támogatására.

Ez azonban csak az egyik lépés. A most induló uniós ciklusban ugyanis még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy vidéken tartsák a fiatalokat és új munkahelyeket teremtsenek.

- 1200 milliárd forint lesz ami a vidékfejlesztési programon keresztül Magyarországra érkezik 2020-ig. Sőt a 8 évvel ezelőtti konstrukcióhoz képest a kormányzat a mikro kis és középvállalkozásokra szeretné fektetni a hangsúlyt. Azt szeretnénk, hogy ezek a vállalkozások jutnának a források nagy részéhez - mondta Viski József agrár-vidékfejlesztésért felelős helyettes-államtitkár.

null

A források 60 százalékát beruházásra fordítanák ebből munkahelyeket teremtenének vidéken. A többi között a falusi vendéglátás területét, az állattenyésztést és a növénytermesztést ösztönzönék.

A megyei közgyűlés elnöke szerint Somogy már most jelentős eredményekről számolhat be, mivel az elmúlt években 17-ről 8 százalékra csökkent a munkanélküliség és a bérek is emelkedtek.

- A helyi adottságaink a föld a víz az erdeink a turisztikai dsztinációk mind azok amik 100 év múlva is itt lesznek. Ha ezekre építünk akkor unokáinknak is lesz munkahelye - mondta Gelencsér Attila.

A Vidék jövője roadshow-val a fiatalokkal szeretnék megismertetni a fővároson túli lehetőségekkel.

- Egy helyi közösségben sokkal nagyobb megbecsülést tudnak kapni. És talán ez lehet a vidék fő vonzereje. Azon kívül, hogy jó a levegő vagy, hogy kulturált a környezet - mondta a Nemzeti Agrárszaktanácsadási és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, Mezőszentgyörgyi Dávid.

Az intézet főigazgatója szerint a vidékfejlesztéshez a szakképzést is hozzá kell rendelni. Több olyan szakot is indítanának amellyel elsősorban vidéken lehet boldogulni. Példaként említette a gyógynövénytermesztő, vagy juhász képzést.

 

 

Címkék: jövője, vidék, somogy, gazdaság