Minden harmadik krumplit ki lehet dobni az egyik kaposfői önkormányzati kertnek a földjéről. Nem jobb a helyzet a répával sem. Ez is rohad a vizes talajban. Kaposfőn az elmúlt hetekben 150 miliméter csapadék hullott, 5-ször annyi mint ilyenkor szokott.

Már az iskola konyháját is alig tudják ellátni, mert a közmunkások 3 hete nem tudják betakarítani a termést.

- Ilyenre nem is emlékszem, hogy ennyi csapadék leesett volna. Ez azt jelenti, hogy úgy kell kilopkodni a konyhára a zöldség-gyümölcsöket a területekről és sokszor a sárba beleragadnak, de azért a konyhára a friss zöldséget tudjuk biztosítani. Sokszor olyankor is be kell jönni a kertészetbe, amikor azt mondjuk, hogy nem megyünk be - válaszolta Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere.

Nemcsak a krumpli, a paradicsom is rohad a sok esőtől, de még így is 250 forintba kerül kilója. A fóliás ára pedig duplája a szabadföldinek. A rengeteg eső miatt már most érezhetően nőtt egyes zöldségek ára.

A paradicsomot már utolérte az áremelés.
A paradicsomot már utolérte az áremelés.

- Mi is mostmár inkább a fóliás paradicsomot hozzuk, az ugye sokkal szebbek is. Igaz annyival drágábbak. Azok a fóliás paradicsomok már 400 forint föltött vannak - tette hozzá Rádócz Imre, a Kaposvári Nagypiac egyik kereskedője.

A krumplit és a répát is kénytelenek az Alföldről hozni. A szállítás pedig tovább növeli az árat. A legnagyobb a probléma a barcsi a csurgói és a belső-somogyi térségekben.Itt van, ahol a termés fele odaveszett. Agrárszakemberek szerint az árkok tisztítását és a területek vízelvezetését sürgősen meg kell oldani.

- Úgy gondolom, hogy a vésztározók illetve a csapadékvíz elvezetés tárolásnak a módján kell gondolkodnunk. Nagyon nagy a felelősség és a következő években meg kell, hogy oldjuk a vízügyi igazgatóságokkal közösen a különböző ártéri területek vízrendezése - értékelte a helyzetet Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei igazgatója.

Azt is hozzá tette: a kormány most méri fel a károkat és dolgozza ki a gazdák megsegítését szolgáló csomagot.

Címkék: fólia, drága, zöldség, somogy, eső, gazdaság