A hőgyészi beruházás része annak a nagyszabású környezetvédelmi projektnek, melynek során a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén egy olyan komplex hulladékgazdálkodási rendszer jön létre, mely megfelel az uniós és a magyar jogszabályi előírásoknak. Kaposváron hulladékkezelő telep, korszerű, szigetelt hulladéklerakó tér és hulladékudvar, Nagybajom és Hőgyész településeken pedig további két hulladékudvar épül.

A hulladékudvarokban térítésmentesen leadhatók lesznek a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok, de beszállíthatók majd ezekre a már megunt, de még használható, vagy működőképes tárgyak. A kaposvári hulladékkezelő telep építése már idén tavasszal megkezdődött, Hőgyészen 1 hónapon belül kezdik el a munkákat, első körben a tereprendezéssel.

- Egyre fejlettebb a technológiánk, egyre nő a fogyasztásunk, egyre több szemetet termelünk. Kötelességünk megvédeni környezetünket, termőföldjeinket, vízbázisainkat! Tennünk kell azért, hogy unokáink is élhető környezetben élhessenek! - hangsúlyozta Botta György, Hőgyész polgármestere.

A programnak szerves része a szemléletformálás is. A társulás a szelektív gyűjtés és a házi komposztálás népszerűsítésével, s ezekben a lakosság érdekeltté tételével csökkenteni kívánja a lerakóra kerülő hulladék mennyiségét.

A beruházások a tervek szerint 2015 őszére fejeződnek be, ekkor kerül bevezetésre, a szelektív gyűjtés alapú új hulladékgazdálkodási rendszer. A projekt összértéke közel 6,3 milliárd forint, ebből 5,8 milliárd forint az uniós forrás.

Címkék: hőgyész, kezelő, hulladék, gazdaság