Az egyetlen bolton kívül semmilyen szolgáltatás sem elérhető a 156 lelket számláló Somogyacsán. A településen egyszerre van jelen a gazdagság és a szegénység. Találni itt sok olyan házat, amit külföldiek vettek meg és több tíz milllió forintért újítottak fel. De nagyon sok olyan is van, amit már régen elhagytak, falai kidőlnek és a gaz verte fel az udvart. Autóbusz alig-alig jár Kaposvárra, vagy Tabra. A lakosság kihalt, vagy elhagyta a falut.

- Jelen pillanatban 5 óvodás van és 11 iskolás, ez az egész, ami a falunknak a jövőjét adná. Az a baj, hogy a lakosság 80 százaléka az mind nyugdíjas és a legtöbb az már mind 70 éven felül van - mondta a település polgármestere, Harkány Sándor.

null

A KSH a 200 fő alatti településeket vizsgálta az országban. Somogyban 38 ilyen van. Ezen belül is azokat nézték, amelyek a két legutolsó népszámlálás között lakosságuk legalább 30 százalékát elvesztették. Az elnéptelenedés folyamata a hetvenes évek elejére tehető. Egy kormányrendelet ítélte halálra a kistelepüléseket.

- Ellehetetlenítette több mint 2 ezer település helyzetét az országban. Olymódon tették, hogy anyagi forrás nélkül hagyták ezeket a településeket, sőt például a lakásépítést meg is tiltották ezeknél a településeknél - mondta Németh Tibor, a KSH Pécsi Főosztály tájékoztatási statisztikusa.

null

Az általunk megkérdezett szociológus azt mondta, a vidék megtartó erejének erősítése kormányzati feladat, mert a pár milliós költségvetésből gazdálkodó önkormányzatok erre képtelenek.

- Minél kisebb egy település, annál kisebb olyan potenciállal rendelkezik, amely lehetővé tenné a számára, hogy önállóan próbáljon ezekkel a problémákkal megküzdeni, illetőleg önállóan próbálja a megtartó képességét növelni - tette hozzá Tistyán László szocilológus.

A szociológus szerint a megoldás nem csak a munkahelyteremtésben keresendő. Azt mondja, ezeken a településeken olyan életminőséget kell biztosítani, ami megállítja és visszafordítja az elvándorlást.

Címkék: kihaló, falvak, somogy, gazdaság