Könnyítene a kormány a diákhitel szabályain – ez derül ki abból a kormányrendelet módosításból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium péntektől ma délig bocsátott társadalmi egyeztetésre - írja a Világgazdaság.

Több fontos pont is változna: a jogosultsági idő szeptember 11-tól tíztől tizenegy félévre nőhet. A konstrukciót az eddig 35 éves kor helyett a 40.-ik életév betöltéséig lehetne felvenni. Az eddigi 2 év helyett pedig már 3 évig lenne engedélyezhető a mérsékelt összegű törlesztőrészlet felvétele. Sőt, eddig a törlesztőrészletet minden hónap ötödikéig kellett megfizetni, szeptembertől viszont már tizenkettedikéig lesz erre idejük a hallgatóknak.

A hitelszerződés azonnali hatályú felmondással megszűnik, ha a hitelfelvevővel szembeni lejárt követelések összege a 12 havi törlesztőrészlet összegét eléri vagy meghaladja” – szerepel a módosítóban. Az eddigi szabályok szerint már hat havi elmaradás esetén jogosult volt a Diákhitel központ a tartozás behajtását átadni az adóhatóságnak - írja a lap.

Van azonban egy szigorítás is. Mostantól feltétel, hogy a hitelt igényló hallgató ne álljon jogerős szabadságvesztés hatálya alatt.

Címkék: szabály, kormány, hitel, változás, diák, gazdaság