pénzek

Az idei és a következő évek egyik legnagyobb feladata, hogy eszközrendszerünkkel tovább támogassuk a hazai kkv-ket abban, hogy elérjék a nemzetközi piacokat - ezt még tavaly októberben jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály egy exporttal foglalkozó konferencián.

A fontos az volt, hogy új piacokat találjunk a vállalkozásoknak - ezt pedig a Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezetője mondta ma egy kaposvári konferencián, amely a somogyi kis- és középvállalkozások külpiacra jutásának lehetőségeiről szólt.

- Somogy megye esetében nagyon érdekes már a Balkán kérdése, már ebben az évben két balkáni országban is nyitunk irodát. Ezen kívül természetesen ha megyünk lejjebb a térképen, ami közel van, Törökország és minden olyan más ország, ami az unión kívül van - mondta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ágazatvezetője, Szárszó Tibor.

A külpiacokat elsősorban a mezőgazdaság, az informatika, az élelmiszer-, gép-, és építőipar területe érdekli. A kereskedőház jelenleg nyolc országban van jelen, köztük Törökországban.

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a villamossági gyár gazdasági vezetőjeként ismeri a török lehetőségeket. Cége onnan vásárolt gépeket.

- A török gazdaság egy rendkívül dinamikusan fejlődő és egy nagy gazdaság. Tehát én úgy gondolom, hogy érdemes ilyen fórumokon részt venni - árulta el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

Kaposvár az elmúlt hónapokban felgyorsította törökországi kapcsolatteremtését. Nemrég az egyetemen a kayseri magyar konzul beszélt a kinti lehetőségekről és az egykori NABI üzemet is egy török üzletember vásárolta meg.

Címkék: keleti, millio, euro, nyitás, pénz, gazdaság