bankkártya atm


A Magyar Bankszövetség csütörtökön közleményben ismertette: a szövetség elnöksége felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltett, vagy érdekeltségükbe tartozó bankjegykiadó automata (ATM) készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg. A közlemény szerint az ajánlást a bankszövetség tagjai elfogadták.

Hozzátették, hogy az ATM-ek döntő részben ugyan ma is megfelelnek ennek a feltételnek, de van, ahol ennél alacsonyabb a limit.

A közlemény szerint ezzel a lépéssel "a bankszektor egyértelműen előtérbe helyezi a jogszabályok szellemiségének való megfelelést", miközben  a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten az alacsonyabb limitek beállítását indokolnák. Az alacsonyabb készpénzelvételi limit az ATM-eknél egyrészt a visszaélések megelőzését szolgálja, másrészt így elkerülhető, hogy az automatákból kifogyjon a készpénz.

A közleményben kifejtik, hogy a készpénzfelvételt kétféle limit is korlátozhatja: az egyik az ATM üzemeltetői limit, ami azt határozza meg, hogy egy tranzakció során mekkora összeg vehető fel az adott ATM-ből. A másik a kibocsátói limit, amely a bankkártyához kapcsolódik. Utóbbi esetében a bankok általában alapértelmezettként meghatározzák, hogy egy-egy adott kártyához egy alkalommal mekkora készpénzfelvételi, illetve vásárlási korlát tartozik, valamint hogy naponta hány tranzakciót engednek az adott bankkártyával. Ez bankonként és kártyánként is eltérő lehet. Ezt a kibocsátói limitet az ügyfelek saját igényeiknek megfelelően általában módosítják.

A bankszövetség közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar készpénzkiadó automata hálózat a Magyar Nemzeti Bank 2013. első féléves adatai szerint 4835 ATM készülékből áll. Ezek meghatározó részét hitelintézetek üzemeltetik, ugyanakkor a piacon vannak független ATM üzemeltetők is.

Címkék: felvétel, bank, számla, ingyenes, pénz, gazdaság