gyed extra


Az anyukák fele nem tud visszamenni korábi munkahelyére dolgozni a Gyes lejárta után. Sokan az otthon töltött éveket követően szinte teljesen kiesnek a munka világából. Harmaduk egyáltalán nem gondolkodik a jövőről a Gyed vagy Gyes alatt. A többi között ezért is szeretne az anyukáknak segíteni Vida Ágnes. Az online marketingszakértő olyan otthonról végezhető vállalkozás indítására ösztönzi a szülőket, amellyel bevételi forráshoz juthatnak. Ma erről tartottak tájékoztatót a kaposvári anyukáknak.

Zvara Dóra első gyermeke megszületése után határozta el, saját vállalkozást indít. Angol nyelvtanárként dologozott korábban, de olyan munkát akart ahova a gyermekeit is viheti magával.   

- Elkezdtem egy baba-mama klubot aminek volt egy olyan része ami ingyenes. Beszélgettünk az anyukákkal. Szerveztünk mindenféle témákat, hívtunk előadókat is és előtte volt egy angol foglalkozás ahol először a fiam 1 évesként vett részt - árulta el a Dora's House angoltanára, Zvara Dóra.

Azóta vállalkozása még jobban kinőtte magát. Úgynevezett angolkuckót vezet Kaposváron, ahol a nyelvet tanulhatják a picik.

Kaposvárimami weboldalát egy 5 gyermekes anyuka készíti éjszakánként.   

- Az embernek mindenképpen jól esik kiszakadni a napi rutinból. Bármennyire szereti is az ember a gyermekeit és éjjel-nappal velük lenne, de azért nem árt, ha nem rozsdásodnak be az agyi fogaskerekek. És van más motiváció is - mondta a kaposvarimami.hu szerkesztője, Patakné Csordás Gyöngyvér.

A felmérések szerint az anyukák mintegy fele nem tud visszamenni korábbi munkahelyére dolgozni a Gyes lejárta után. Sokan az otthon töltött éveket követően szinte teljesen kiesnek a munka világából. Ezért is tartotta fontosnak a Kaposvárimami Klub, hogy szakember segítségét kéri. Vida Ágnes online marketing szakértő ösztönzésére az elmúlt 6 évben 1100 kismama kezdett vállalkozásba.  

- Sokan vannak tanárok, akik magánoktatásba kezdenek. Nagyon sok a tanácsadó, pénzügyi területen, ami egyébként tipikusan női szakma. És jól végezhető vállalkozásban. Sokan indítanak webáruházat, foglalkoznak internetes kereskedelemmel, sok a kézműves. Tehát széles a paletta - árulta el Vida Ágnes.

A szakember szerint a gyed és gyes alatt is képeznie kell magát a kismamának. A volt munkahellyel is folyamatosan tartani kell a kapcsolatot és otthon végezhető munkát kell keresni. Jelenleg a kismamák 14%-a dolgozik gyes mellett.

Címkék: munkaerő, üzletanyu, extra, kismama, gyed, piac, gazdaság