A DBHT-ben egy éves előkészítő munka eredményeként született meg a napokban a térségi hulladékgazdálkodás megoldásának módját, formáját is tartalmazó társulási tanácsi döntés - mondta a polgármester. A tagok elfogadták a hulladékgazdálkodásról szóló keretmegállapodást is.

Ennek értelmében a DBHT a közszolgáltatási engedéllyel rendelkező cégének, a Pelso-kom Kft.-nek (korábbi nevén ZöŐD Kft.), valamint a szolgáltatás tárgyi és részben szakmai feltételeit biztosító Nyír-Flop Kft.-vel arra szerződött, hogy a 71 település közigazgatási területén olcsó és hatékonyan működő hulladékgazdálkodási rendszert hozzon létre.

Az új szolgáltató cég menedzsmentje a következő hetekben áll fel, a társaság központja Lengyeltótiban lesz.

Lombár Gábor beszélt arról is, eredetileg azért akartak saját hulladékszolgáltató céget, mert nehezményezték, hogy jelentős nyereséggel működhet a térségben szolgáltató, külföldi tulajdonban lévő AVE Zöldfok Zrt., miközben a szolgáltatási árak egyre emelkednek.

A gazdasági környezet azonban időközben jelentősen megváltozott; a lakossági hulladékszállítás hatósági áras lesz, ugyanakkor emelkedtek a hulladéklerakási díjak és az e-útdíj is a szolgáltatók költségeit növeli, amit lehetetlen lesz a díjakban érvényesíteni. A társult önkormányzatok számításai szerint a jövő évben még tudják veszteség nélkül működtetni az új, közös szolgáltató cégüket, de a folytatás bizonytalan.

A DBHT tagjainak zöme a dél-balatoni hulladékgazdálkodási projekt tagja volt korábban, ahonnan kiváltak. A települések kiválása után mai napig tartó elszámolási vita kerekedett. A bíróságon jelenleg két per van folyamatban.

Címkék: gazdálkodás, szolgáltató, cég, hulladék, balaton, gazdaság