diákok


2006-ban indult egy szerszámokat gyártó fémipari családi vállakozás Kaposváron. Egy tetsvérpár alapította. Akkoriban még csak ketten dolgoztak, ma már 20 embernek adnak munkát. A kezdő lépések nekik sem voltak egyszerűek, vállakozásuk működtetését meg kellett tanulniuk.

- Rengeteg munkát kell egy kezdő vállalkozásba fektetni, mivel egy vállalkozás beindításának nincsen biztos receptje - Szigeti János, tulajdonos, Szigeti Technologies Kft.

Ha nincs is mindenre recept, sok szabályra kell figyelnie egy vállalkozónak. Két pécsi és egy kaposvári középiskola diákjai kaptak ezekre vonatkozó feladatokat az országos diákvállalkozó vetélkedő elődöntőjén. A szervezők szerint fontos kinevelni a vállalkozók újabb generációját.

- Több iskolában oktatnak vállalkozói ismereteket, de úgy gondoljuk,. hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kel adni, sokkal inkább gyakorlati, az életre igazán felkészítő képzésre van szükség - Keresztes Péter főigazgató, Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány.

Az Európai Bizottság egy felmérése szerint a diák korosztály a közgázosok kivételével szinte egyáltalán nincs tisztában az alapvető pénzügyi, vagy vállalkozói ismeretekkel.

- A mi iskolánk idén erős, a mi osztályunk főleg, elég képben vannak így a vállalkozásokban, hogy mit kell csinálnunk, meg hogy hogyan kell elkezdeni, de így a korosztályunk nincs nagyon vele tisztában szerintem átlagban - Dan Péter.

Az országos vetélkedő régiós elődöntőjére azonban felkészült diákok érkeztek. Tudják, hogyan kell felépíteni egy sikeres vállalkozást.

- Először is az ötlet kitalálása, amire épül az egész vállalkozás és utána ezt működőképessé tenni és úgy működtetni az egész vállalkozást, hogy haszon képződjön nekünk belőle - Dévai Ádám.

A kaposvári elődöntőt a pécsi kereskedelmi és vendéglátóipari szakkőzépiskola nyerte, a kaposvári közgázosok a második helyen végeztek.

Címkék: diákok, tanulás, verseny, gazdaság