washington


A pénzintézetek vezetői szombaton egy washingtoni fórumon beszéltek arról, hogy Barack Obama amerikai elnök és a republikánus vezetők között kialakult patthelyzetet legalább az adósságplafon-emelés utolsó napjáig, október 17-éig mindenképpen meg kell oldani.

Ha ez nem történik meg az végzetes következményekkel járhat a nemzetközi péncpiacon.

- Ne akarják megtudni", mi lenne, ha az amerikai állam leállna az adósságfizetéssel. Ez olyan folyamatot indítana el a globális gazdaságban, amelynek nem tudni a végét - mondta a Nemzetközi Pénzügyi Intézet éves ülésén James Dimon, a J.P. Morgan Chase & Co. vezérigazgatója.

"Katasztrofális lenne a következmény" - summázta véleményét Baudouin Prot, a francia BNP Paribas hitelnyújtó igazgatótanácsának elnöke.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az IMF/Világbank szombaton befejeződött őszi közgyűlésén fölszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak.

A Világbank vezetője szerint az amerikai kormány csődje esetében szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek. Hozzátette: ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.

Címkék: közelít, újabb, amerika, válság, világ, gazdaság