csatornázás


Erről Hidvégi József (Fidesz-KDNP), az önkormányzati társulás elnöke, a gesztor szerepet betöltő Fonyód polgármestere tájékoztatta az MTI-t szombaton.

A projekt idén tavasszal nyerte el a kormány kiemelt támogatását, és nyár végén írták alá a támogatási szerződését.

A polgármester kifejtette: a beruházás azért fontos, mert egybeesik a kormány uniós környezetvédelmi vállalásaival, valamint a Balaton-törvény elvárása és a Balaton vízvédelme szükségessé teszi ezeket a fejlesztéseket.

Megfelelő csatornázottság, illetve szennyvíztisztító hiányában a kiemelt üdülőkörzet több településén nem adhatnak ki építési engedélyt, nem egy part menti településen pedig a víztisztító rendszerek meglévő kapacitásának kihasználtsága vagy elavultsága szab határt a fejlesztésnek.

A dél-balatoni szennyvízkezelő rendszerek kiépítéséért, fejlesztéséért 2005 óta küzd a térség. A kezdetben 63 tagot számláló önkormányzati társulásban  résztvevők száma időközben csökkent, mivel világossá vált, hogy nem lehet támogatást szerezni ekkora projektre. Öt évvel ezelőtt, az akkor már "csak" 23 tagból álló társulás támogatást nyert egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, azonban ennél tovább akkor sem jutott a program.

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a dél-balatoni szennyvízkezelés újragondolása. Több település időközben más, illetve önálló megoldást keresett, így a maradék 18 településen öt agglomerációra osztva valósulhatnak meg a beruházások Fonyód gesztorságával.

Címkék: hálózat, dél, balatoni, szennyvíz, fejlesztés, gazdaság