szelektív


A program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést is. A hulladék a most megépülő kaposvári központba kerül. Itt lehetőség nyílik majd arra is, hogy leválasszák a hasznosíható fémtartalmat és kiválogassák a hulladéknak azt a részét, amely energetikai hasznosításra kerül. Emellett szelektív hulladékválogató mű, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó is épül. A kaposvári mellett Hőgyészen és Nagybajomban nyílnak hulladékudvarok, ahol ingyenesen átveszik a veszélyes hulladékot a lakosságtól. 

- A beruházások azt garantálják, hogy a korszerű rendszer működésével és az újrahasznosítással kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba. Így csökken, a kötelezően fizetendő lerakási díj és környezetvédelmi szempontból is fontos a fejlesztés. A 6,2 milliárdos beruházást az Európai Unió 92 százalékban támogatja – hangsúlyozta a program fontosságát Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője.

Magyarországon 40 ehhez hasonló program indul mintegy 100 milliárd forint értékben. A programok 2800 települést és 8,7 millió embert érintenek - mondta Dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár.

- Új szemléletet valósít meg Kaposvár a hulladékgazdálkodás terén: terveink szerint súly alapján fizetjük majd a szemétdíjat 2015-től a városban. Az új rendszer bevezetésével a szemétszállítási díj igazságosabb lesz – ezt Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke jelentette be a nyitórendezvényen. A tervek megvalósításához 12, speciális adapterrel felszerelt gépre van szükség. Ezek megvásárlásához nyújtott be pályázatot a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 1 milliárd forint értékben.

Szita Károly elmondta: sokan le akarták beszélni a súlyalapú díj bevezetéséről, mondván a szemét majd a város környéki illegális lerakókban vagy a szomszéd kukájában köt ki. – Én azonban bízom a kaposvári emberek tisztességében, akik betartva a szabályokat, annyit fizetnek majd, amennyi hulladékot termelnek – hangsúlyozta a polgármester.

Címkék: gazdálkodási, kaposmenti, hulladék, indul, program, gazdaság