rekultiváció hulladék szemét

A 2,1 milliárd forint értékű programot 100 százalékban finanszírozta az Európai Unió és a magyar állam.

– Saját és és gyermekeink egészsége érdekében kellett hamar cselekednünk, felszámolnunk a hulladéklerakókat és megóvni környezetünket – mondta Kaposvár polgármester, a társulás elnöke.       - 50 éve hordják ide a szemetet a kaposváriak. Ezt fogjuk megszüntetni egy új rendszer kidolgozásával – hangsúlyozta Szita Károly.

– A felhagyott lerakókat szigetelő takaróréteggel és humuszos fedőréteggel fedjük be, végül befüvesítjük, így óvjuk meg a felszín alatti vizeket – mondta a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Társulás vezetője. Kovács Katalin hozzátette: 5 úgynevezett térségi és 23 kislerakót alakítanak át, 60 ezer köbméter hulladékot mozgatnak meg és tüntetnek el a szakemberek, s 4100 négyzetméternyi területet adnak vissza így módon a természetnek.

A város országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila szerint öröm látni, hogy a kaposváriak egyre környezettudatosabbak, a kormány pedig azon dolgozik, hogy minél több hasonló program induljon országszerte.

Kaposváron 2012. május elején kezdődtek el a munkák, elsőként a Nádasdi utcai hulladéklerakó D0-ás depóniájában. A másik két rész még 2015-ig üzemel majd, akkorra fejeződik be a társulás másik nagy programja: egy olyan hulladékgazdálkodási rendszer kidolgozása, amelynek az a célja, hogy a lehető legkevesebb hulladékot kelljen lerakni.

Címkék: lerakó, rekultiváció, telep, hulladék, szemét, gazdaság