compacto

Elkészült a 30 személyes Iveco Midi busz. A 24 millió forintos jármű újításnak számít, az országban ugyanis senki nem épített még ilyet.A 170 lóerős busz egy év alatt készült el, a prototipust ma mutatták be. Ha beindul a gyártás több tucat embernek adnak munkát.

A több mint 8 méter hosszú buszt egy évig építették Kaposváron. prototípusának elkészítése a tervezéstől a gyártásig mintegy 50 millió forintba került. A 170 lóerős járművet ma mutatták be a fejlesztők. A 8,3 méter hosszú autóbusz vázszerkezete egy 7,2 tonnás Iveco-alvázra épült, és 170 lóerős dízelmotor hajtja. A felépítmény üvegszálas burkolatát fehérre fényezték, belső tere és berendezése bordó és vajszínű.

- Valamennyi vevőnk megkérdezte mindig, hogy tudunk-e 22 személyesnél nagyobbat, mondtuk, hogy ebben a kategóriában nem tudunk, de bíztatásnak vettük és belevágtunk az innovációba - árulta el a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. tulajdonosa, Tajnafői István.

A több mint 20 éve működő vállakozás főként buszok átalakításával foglalkozik. A fejlesztés azért számít újdonságnak, mert az alvázon kívül, minden ebben a gyárban készül.

- Kaposvári emberek találtak ki valami újat, amit országban mások még nem, ezért vagyok büszke rendkívül a Tajnafői családra, hisz volt bátorságuk egy új kaposvári buszt kifejleszteni, és nem csak bátorságuk volt hozzá, hogy kifejlesszék, hanem meg is építették - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

compacto


A 30 személyes járművet ma egy próbaútra is elvitték. A tesztvezető azt mondja: nagyon könnyű irányítani a több tonnás buszt.

- Rögtön érzékeli a kormányzást, a talajjal való kapcsolatot rögtön lehet érezni, a sebességváltás is, könnyen lehet kapcsolni a sebességet. A fordulóköre is úgy aránylag bele fér a busz kategóriába, összegezve, én megvagyok vele elégedve - számolt be tapasztalatairól a buszvezető, Borzák János.

Évente hozzávetőleg 10 midibusz gyártását tervezik. Míg a hasonló műszaki paraméterű és méretű járművek nagy részét 26-30 millió forint körüli áron kínálják a hazai piacon, a Compactót ennél kedvezőbb - felszereltségtől függően - 22-24 millió forint közötti áron értékesítenék.  

A midibuszt elsősorban utazási irodáknak, iskoláknak, sportegyesületeknek, önkormányzatoknak ajánlják, de tervezik, hogy a későbbiekben elővárosi kivitelt is gyártanak belőle.       
A fejlesztés egy részét az Új Széchenyi terv is támogatta. A buszokat egyébként rendelésre gyártják, ha beindul a tömegtermelés több tucat embernek adhatnak munkát.

A járműgyártó cég jelenleg csaknem 70 dolgozót foglalkoztat, tavaly megközelítőleg 600 millió forint árbevételt ért el.  Gépjárművek javítása, karbantartása, felújítása, illetve alkatrészek forgalmazása mellett éveken át - legfeljebb 22 személy szállítására alkalmas - zárt furgonok átépítésével is foglalkoztak.

Alább pedig megnézheti miként is készült a Compacto:

 

Címkék: compacto, készül, gyár, Szita, busz, kaposvár, gazdaság