Udvaros Zoltán látrányi mezőgazdasági vállalkozó mutatja az idei termést. Még takarmánynak is alig használható.

- Itt van egy szár, egy szemképződés, ennyi lett nem lett több belőle, ezért ez nagyon gyenge minőségű takarmány lehet, tömegtakarmányként jó - Udvaros Zoltán mezőgazdasági vállalkozó, Látrány.

Több mint 2 ezer szarvasmarhájuk van. Legalább ennyi vagon kukorica kellene ahhoz, hogy ellássák az állatokat. Az aszály azonban elvitte a termést.

- Itt ebben a térségben nagyon kevés cspadék esett, pont abban az időben, amikor a megporzás lett volna meg a szemképződés, akkor a 40 fokos melegek tönkre tették a szemképződést - tette hozzá Udvaros Zoltán.

Nem csak a húsmarha tenyésztőknek, a tejmarha tartóknak is gondot jelent a szárazság. A takarmányárak növekedése a tejár emelkedését hozza az őszre.

A Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, alig több mint egy hónapja az útdíj bevezetése növelte a tej előállítási árát. Most a takarmányozás drágulása rontott a helyzetükön.  

- Ahol volt eső ott jobb termésre, jobb betakarításra lehet számolni, de a silók jelentős része elégett. Most ha a silókukorica elég ez jelentősen fogja növelni a tejtermékek árát, a tömegtakarmányoknak az árát - Egyed László ügyvezető igazgató, Fino-Food Kft.

Az európai tejhiány miatt a tejkészítmények ára a világpiacon elég jelentősen megnőtt. A hazai 1.8 milliárd literes tejtermelés több mint egyharmadát külfödre viszik a jobb felvásárlási árak miatt. Ágazati szakemberek pontos számot még nem tudnak mondani, de várhatóan mintegy 5 és 15 százalék közötti lesz az áremelkedés.

Címkék: mert, drágul, tej, idén, gazdaság