A befektetéssel Kaposvári 38 százalékban lett tulajdonosa a húsipari cégnek. A szerződéseket a város vezetői két hete írták alá, szigorú feltételeket szabva. Kaposvár hétszázalékos hozamgaranciát, valamint 75 százalékos döntési kompetenciát kért, vagyis a város nélkül nem hozhatók meg stratégiai döntések. A Kométának feltehetően további két tőkebefektetője lesz: folynak a tárgyalások az MFB Investtel és a sertésbeszállítókból alakuló befektetői körrel.

A nyilvánosságra hozott dokumentumokat (előterjesztés, szindikátusi szerződés, befektetési szerződés, exit szerződés, készfizető kezesi szerződés, óvadéki szerződés és számos más dokumentum) a https://www.kaposvar.hu/eloterjesztesek/et20130327/index.htmla internetes oldalon lehet megtekinteni.
A szindikátusi szerződés szerint a gazdasági együttműködés - amelynek értelmében 2 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre tőkeemeléshez a város - a 2018 végéig szóló középtávú üzleti terv sikeres megvalósításáig, vagyis meghatározott időre szól. Ezt követően a többi részvényesnek, illetve a Kométának kívánja értékesíteni a részvényeit Kaposvár.

Bódi Krisztina, a cég marketingigazgatója ez MTI-nek elmondta, a Kométa az elmúlt években átlagosan évi 18-20 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított mintegy 30 százalékos exporthányaddal. Közvetlenül több mint 500 embernek, a beszállítókkal együtt mintegy ezer környékbeli családnak biztosít a cég megélhetést.
Az alapító tulajdonos két, több generáció óta a húsiparban dolgozó olasz család, vagyis szakmai befektetők. Ők adják a társaság két csúcsvezetőjét, akik közel húsz éve családjukkal együtt Kaposváron élnek, ide járatják iskolába a gyermekiket, és megtanultak magyarul is. A két olasz család az elmúlt másfél évtizedben több mint 10 milliárd forintot fektetett be a kaposvári húsüzembe - számolt be az igazgató.

Címkék: részvény, szerződés, Kométa, család, kaposvár, gazdaság