Az Oxfordi Egyetemen tanító szakember a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara meghívására érkezett Kaposvárra, a szervezet gazdasági évnyitójára. Róna Péter mellett a Századvég Gazdaságkutató és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is felszólalt.

Építkezés Somogyban. Elvétve találkozni ilyen képekkel a megyében. A statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a szektort a kiábrándultság és reményvesztés jellemzi. Az utóbbi években felére csökkent az építőipari cégek száma.

Pedig egy ország stabil gazdasági helyzetének egyik záloga a beruházások növekedése lehet Róna Péter szerint.

- Alacsonyabb tőkeköltség, nagyobb visszaforgatott haszon, egy olyan gadaságpolitika, amely ösztönzi a beruházást, nem bünteti azt - tette hozzá a közgazdász.

Pogátsa Zoltán szerint a munkahelyteremtés mellett béremelésre is szükség lenne. 4 millió magyar él létminimum alatt.

- Ha 60%-ról még további 20 %-kal tudnánk növelni termelékenységünket, akkor elérnénk Szlovénia 80%-os szintjét, ott pedig dupla akkora bérek vannak, mint Magyarországon - mondta a Nyugat-Magyarországi Egyetem egyetemi docense, Pogátsa Zoltán.

A Századvég Gazdaságkutató szerint a kormány jó úton halad ahhoz, hogy munkaalapú társadalom alakuljon ki.

- Nőtt a gazdaságban az aktivitás, egyre többen keresnek munkát, a foglalkoztatottak száma is, az utóbbinál a közmunkaprogramnak is nagy szerepe van. A cél az, az egy adózó egy eltartottól a két adózó egy eltartott arány felé mozduljon el az ország - árulta el a Századvég Gazdaságkutató Zrt.vezető elemzője, Barcza György.

A megyei iparkamara mai gazdasági évnyitóján a somogyi vállalkozásoknak, gazdasági szereplőknek kívánt segíteni.

- Most van egy nagyon nehéz helyzet az országban, a világban és olyan előadókat kértünk fel, akiknek nagy rálátásuk van ezekre a folyamatokra - fejtette ki  a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szerint a jelenlegi gazdasági helyzet évtizedek eredménye: - a rendszerváltás okozta döntéseink hibáiban, a másik az el nem végzett munkában, a harmadik pedig azok a sokkhatások amelyek 2008 őszén kicsúcsosodtak Magyarországon. -

A szakemberek szerint 2-3 parlamenti ciklus szükséges ahhoz, hogy a recesszióból az általuk felsorolt eszközökkel kitaláljon az ország.

Címkék: ciklus, szakember, parlament, válság, hitel, gazdaság