Összesen 1970 cég neve szerepel azon a listán, amelyet az adóhatóság a 100 millió forintnál nagyobb összeggel 180 napnál hosszabb idő óta tartozó cégekről tett közzé. Az egy évvel ezelőtti hasonló kimutatásban még 2482 társaság neve szerepelt. Sajnos nem arról van szó, hogy ilyen mértékben javult volna az adófegyelem, a látszólagos csökkenés alapvetően annak következménye, hogy az adóhivatal a „százmilliósok” közül 450 felszámolás alatt álló cég esetében a követelések kezelését egy szakcégnek, a Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek adta át, s így ezek a társaságok kikerültek a közzétett listából. Ezzel arányosan csökkent az adóhatóság által nyilvántartott adótartozás összege is. Ennek nagysága jelenleg – a magánszemélyek hátralékaival együt – összesen 1897,2 milliárd forintra rúg, 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt – tájékoztat a feketelista.hu portál.

Az adóhatóság 2007-től negyedévenként frissítve hozza nyilvánosságra a 100 milliónál többel tartozó cégeket. A feketelista.hu szerkesztői kigyűjtötték azokat a cégeket, amelyek neve az elmúlt hat esztendőben a legtöbbször szerepelt a százmilliókkal tartozók kétes hírű listáján. Kétszáz olyan társaságot találtak, amelyek egyenként legalább tizenhatszor „feliratkoztak”. Közülük tizenkilenc cég neve 2007 óta minden alkalommal, 74 cégé pedig legalább húsz közzététel alkalmával szerepel a nyilvántartásban.

A siófoki székhelyű SERENIA BEFEKTETÉSI ÉS IDEGENFORGALMI Zrt. már 2007 óta "örökös tagja" a 100 milliónál többel tartozó cégek listájának.
Idén a tavalyi évhez képest héttel kevesebb somogyi cégnek van 100 milliót meghaladó adótartozása.

A portál közléséből az is kiderül, hogy az összes adós száma viszont az idén tovább nőtt: egy évvel ezelőtt összesen 1 435 918 magánszemély és cég neve szerepelt az adóhatóság adóslistáján, jelenleg viszont 1 560 851, azaz 8,7 százalékkal több. A nyilvántartás szerint 366 327 működő gazdálkodó szervezet összesen 330,7 milliárd forint adó befizetésével van elmaradva. A legnagyobb tételt azonban a nem működő vállalkozások (elsősorban a felszámolással érintettek) jelentik, amelyek neve mellett összesen 1398,5 milliárd forint adótartozás szerepel. Ebbe a kategóriába 95 835 cég tartozik, számuk egy év alatt több mint kétezerrel gyarapodott. Az adóval tartozó magánszemélyek köre is bővült, a legutóbbi adatok szerint 1 098 689 egyén 168 milliárd forinttal „sáros”; a magánadósok száma egy év alatt 9,3 százalékkal, az adótartozás összege pedig 2 százalékkal nőtt.

A „százmilliós” cégek listáján közzétett szereplők több mint 70 százaléka felszámolás alatt áll, ezek csak az eljárás befejezése után kerülhetnek le a listáról, a többiek abban az esetben, ha tartozásuk a vizsgált 180 napon belül legalább egy napon – fizetés vagy akár behajtás, fizetési kedvezmény következtében – az összeghatár alá csökkent. Az adós cégek akár ügyeskedhetnek is, ám a tartozásukat végül be kell fizetniük, vagy behajtják rajtuk. Tény azonban, hogy a nem működő „kategóriában” legfeljebb az adótartozás néhány százalékának behajtására van esély, de az adóhatóság a behajthatatlanná minősített hátralékról sem mond le véglegesen, az elévülési időn belül többször is megkísérli a végrehajtást.

Idén 329 738 adóvégrehajtásra került sor, aminek eredményeként 145 734 milliárd forintot szedett be az adóhatóság. A hatékonyság jelentős erősítését indokolja, hogy az adóhatóság idei adó- és adójellegű bevételi előirányzata 10 532 milliárd forint, 13,3 százalékkal több, mint tavaly volt.

Az adóhatóság revizorai az idén több mint 58 000 ellenőrzést tartottak, és az esetek 72 százalékánál állapítottak meg adókülönbözetet, amelynek nagysága átlagosan 11,8 millió forint volt. A nettó adókülönbözet idén összesen 456 milliárd forintra rúgott, 49 milliárddal többre, mint az előző esztendőben. Az adóhatóság tájékoztatása szerint egyre inkább célzottan választják ki a kockázatos adózókat, kapacitásaikat fokozottan olyan vizsgálatok lefolytatására irányítják, ahol nagyobb valószínűséggel ütköznek szabálytalanságokba az ellenőrök. A feltárt adóhiány esetén adóbírsággal és késedelmi pótlékkal szankcionálnak. Az adóbírság mértéke általában az adóhiány 50 százaléka.

A listából kiderül, hogy a nagyadósok többsége korlátolt felelősségű társaság, ám a feketelista.hu kétszázas kigyűjtésében 33 részvénytársaság is szerepel. Az viszont nehezen megmagyarázható, hogyan kerül közéjük hat olyan betéti társaság, amelynek adótartozása meghaladja a 100 millió forintot. Mindannyit 16-20-szor kellett kitenni a legalább százmillió forint adóval tartozók „szégyentáblájára”. A számok tanúsága szerint viszont a százmilliókkal hátralékos adózók közül minden második a fővárosban található.

(Forrás: feketelista.hu)

Címkék: 100 milliós, feketelista.hu, adóhatóság, tartozás, Somogy, gazdaság