Pörög a számláló az egyik céginformációs szolgáltató honlapján. Ennyi cég ellen indult felszámolási és végelszámolási eljárás az idei évben. Ez azt jelenti, hogy óránként két gazdasági társaság szűnt meg. Az országban 600 ezer társas és 400 ezer egyéni vállalkozás van.

- A tavalyi 23 ezret az idén biztos, hogy meghaladtuk és valószínüleg ilyen 24-25 ezer felszámolás között fogjuk végezni december végén, de nemcsak a felszámolásokról van szó, hanem volt az elmúlt években egy kényszervégelszámolásról is beszélhetünk - mondta telefonos megkeresésünkre az Opten Kft. céginformációs vezetője, Ézsiás Tünde.

Somogyban az elmúlt évben 1067, az idén már csaknem 1600 céget és vállalkozást szüntettek meg valamilyen formában. A pénzügyi-gazdasági helyzet mellett a megszűnések kétharmadát a kényszer végelszámolások adják. Ehhez az idén az adóhatóságnál bevezett adóregisztrációs eljárás is hozzájárult.  

- Adószámigénylés miatt 526 eljárást folytattunk le, illetve változásbejegyzéssel érintett társaságok esetén több mint 2 ezer adóregsiztrációs eljárás került lefolytatásra - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Fülöp Eszter.

A sok fel-, és végelszámolás mellett a cégalapítások is folynak, igaz megfontoltabban. Idén csaknem 760-at jegyeztek be Somogyban, mintegy kétszázzal kevesebbet mint tavaly.

Címkék: pénzügyi helyzet, csődrekord, végelszámolás, Magyarország, gazdaság