A térség önkormányzatai és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által alkotott Koppány-völgye Konzorcium európai uniós források felhasználásával kívánja megoldani a problémát. A támogatás elnyeréséhez szükséges pályázat első fordulója sikerrel zárult.

2011 nyarán Törökkoppányban és Szorosadon még palackozott vízzel kellett ellátni a kismamákat és az egy éven aluli gyermekeket, a vezetékes víz túlzott ammónia tartalma miatt. A probléma a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) által kifejlesztett eljárásnak hála megoldódott, de a környező településeken az ivóvíz minősége sajnos még mindig elmarad az európai és a hazai normáktól.

Az ivóvíz minőségét javító beruházások igen költségesek, így a környék hátrányos helyzetű településének lakói nem tudnák kifizetni e beruházásokat. A DRV szakemberei és a tabi kistérség önkormányzatai ezért európai uniós pályázattal szándékoznak előteremteni a szükséges forrásokat.

A több szakaszos pályázat első fordulója már lezárult, ezen a DRV és Andocs, Nágocs valamint Somogyacsa önkormányzatai által alkotott Koppány- Völgye Konzorcium pályázata sikerrel vett részt.

Az elnyert támogatás felhasználásával 2012. év végéig a beruházás előkészítő szakasza zajlik, ennek sikeres lezárását követően pályázhat majd a konzorcium a fejlesztés tényleges megvalósítására.

Ha sikeres lesz a pályázat, úgy a tervek szerint 2014 végére a tabi kistérség – így Andocs, Kára, Miklósi, Nágocs, Somogyacsa, Szorosad, Törökkoppány, Zics települések – lakói már minden szempontból egészséges ivóvizet fogyaszthatnak. Egy olyan fejlesztés eredményeként, amely a jelenlegi ideiglenesnek tekinthető beavatkozásokkal szemben, hosszú távú megoldást biztosít a fennálló ivóvíz minőségi problémákra - tájékoztatta szerkesztőségünket a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Címkék: tabi kistérség, javítás, ivóvíz, minőség, pályázat, gazdaság