A szakmai testület kidolgozott, az osztrák illetve német szabványok alapján egy ajánlást, azonban szabványosítani a mai napig sem tudták ezt. Minden illetékes hatóság és jogalkotó közbenjárását kérik, hogy ezen az áldatlan állapoton változtatni tudjanak.

Az ipartestület kezdeményezésére, legális vállalkozóik védelmében, már 2008-tól minden jellegű sírkő munkálatot csak szakképesítéssel lehet végezni. A kontárok nagyon sok kárt okoznak a szakmában, a gazdaságnak és a hozzátartozóknak is.

Vasárnap délután súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett egy ötéves kislány, akire sírkő zuhant rá a szerepi temetőben. A szakszerűtlenül kialakított elhanyagolt síremlék, mint a szerepi eset is mutatja, súlyos, akár tragikus következményekkel is járhatnak.

A szakképesítési szigorítások ellenére nem javult a helyzet, az ellenőrzési jogkörrel rendelkező hatóságok kapacitása és forráshiánya miatt.
Hasonló balesetek elkerülése végett nagyon fontos lenne, és sokat javítana a jelenlegi helyzeten, ha a szakmai alapon szerveződő érdekképviseleti szervezetek a hatóságokkal együttműködve ellenőrzési jogkört kapnának az általuk képviselt szakmákban tevékenykedők képesítési előírásainak kontrollálására.

Az iparkamara közreműködését díjmentesen felajánlja, mivel tisztában van az ország jelenlegi gazdasági helyzetével - tájékoztatott a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete.

Címkék: sírkő, ipartestület, szakképesített, rögzítés, balesetek, gazdaság