Zöld jelzést kapott a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítése. A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti 230 kilométeres szakasz megépítése mintegy 200 milliárd forintba kerül. A tervek szerint az új vezeték 2016 januárjától szállítana gázt Európába. Megépítésével jelentősen javulhat a kontinens és ezen belül Magyarország gázellátása is.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint az új vezetékrendszer teljesen kiválthatja az ukrajnai szállításokat, vagyis az ellátás biztonsága sokat javulhat a beruházással. De Magyarországnak más előnnyel is járna az új vezeték.

Bartha Judit, a GKI Energiakutató Kft. igazgatója elmondta: ha Magyarországon egy gázkereskedelmi központ jöhet létre, ugyanúgy mint például Ausztriában, vagy Olaszországban több helyen is, akkor ehhez kell egy nemzetközi vezeték. Ha létrejön egy ilyen központ, akkor a térséget innen is el lehetne látni gázzal és ez jelentős nyereséget hozna az országnak.

"Megépítésével sokat javul majd az energiaellátás Európában és a folyamatosan növekvő igényeket is ki tudjuk majd elégíteni. Ráadásul mindez Magyarországon munkahelyeket is teremt" - mondta Alekszandr Medvegyev, Gazprom elnökhelyettese.

Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója szerint eközben a mostani szállítási útvonal is megmaradhat. Az évi 63 milliárd köbméter kapacitású csövön Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át Ausztriáig, illetve Bulgáriából Görögországon át Olaszországig menne az orosz gáz. A földgázvezeték Somogy határmenti szakaszán is áthalad.

A Déli Áramlat építése várhatóan már decemberben megkezdődhet. A tervek szerint 2016 január elsejével indulna meg a gáz az új vezetékrendszeren keresztül. Magyarország évente 30 milliárd köbméter gázt kaphatna így Oroszországtól.

A Déli Áramlat mellett két másik nagy vezeték beruházásban is érdekelt Magyarország, amelyek a tervek szerint nem orosz gázt szállítanának Európába. Ha ezek is megépülnek, akkor jelentősen nőhet a gázkínálat, ami pedig csökkentheti a fogyasztói árakat.

 

Forrás: hirado.hu

Címkék: hiradfó, Somogyon, földgáz, vezeték, út, zöld, gazdaság