A Diákhitel2-t igénybe vevő ügyfelek számára felszámított kamatláb azonban mindössze 2%, az ezen felüli kamatrészt a Magyar Állam kamattámogatás formájában a hitelfelvevő helyett megfizeti.  

A teljes kamat biztosítja, hogy a Társaság fedezetet teremtsen a hitelezéssel kapcsolatban felmerülő ráfordításaira, azaz a Diákhitel2 termék is önfenntartó módon tudjon működni. A 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető Diákhitel2 2012. október 15-étől december 31-ig tartó időszakra vonatkozó kamatlábát a forrásköltség (5,83%), a kockázati prémium (1,57%), valamint a működési prémium (1,60%) kamatelemek alkotják.
A Diákhitel1 kamatához viszonyított magasabb kamatmérték az új termék bevezetésével összefüggően felmerülő működési ráfordításokból adódik.

A Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, amely kedvező forrásköltséget eredményez a hallgatói hitelrendszer számára. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi.

A Diákhitel2-t igénybevevő ügyfelek elkülönített kockázatközösséget képeznek a Társaságon belül, így a Diákhitel2 kamatában felszámított kockázati prémiumból a Társaság az ő várható veszteségeikre képez tartalékot.

Címkék: Diákhitel2, Magyar Állam, hallgatók, kamat, gazdaság