Az ellenőrzések eredményeképpen összesen 56 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki a régióban.

A nyári időszakban folyamatos volt az ellenőri jelenlét az idegenforgalmilag frekventált településeken. Nem csak a régió munkatársai végeztek vizsgálatokat, hanem az ország más részéből érkező revizorok is látogatásokat tettek régió területén. Kiemelt figyelmet kaptak a közterületeken kereskedelmi, vendéglátó- és szolgáltató tevékenységet folytató adózók, így az állandó és időszakos vásárok, piacok, valamint a nagyobb rendezvények, mint pl. a Zamárdi Sound, a Fonyódi Sörfesztivál , Lellei Bornapok és a Boglári Borfesztivál, pécsi Rockmaraton, mohácsi Halfőző Fesztivál, palkonyai Ördögkatlan Fesztivál.

További ellenőrzéseket végeztek a hivatal munkatársai többek között Pécsett, Szentlőrincen, Szigetváron, Sellyén, Harkányban, Siklóson, Orfűn, Siófokon, Kaposváron, Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn, Balatonlellén, Balatonbogláron, Dunaföldváron, Fonyódon, Bonyhádon, Pakson, Keszthelyen.

A szezonális gyümölcsöket árusító őstermelők és kereskedők egész nyáron reflektorfényben voltak, az ellenőrzött árusok mintegy fele nem adott nyugtát. De a gokartozástól a gumijavításig, a horgászattól a hajózásig, kiskocsmától a diszkóig, főtt-kukoricástól a vattacukrosig, büfétől a nagy étteremig terjedt az ellenőrzési paletta.

A szálláshely-szolgáltatók ellenőrzésekor a vizsgált esetek közel ötven százalékában egyáltalán nem adtak nyugtát az adózók.

Több esetben az ellenőröket végrehajtók is elkísérték. Az ellenőrök pénztárrovancsot végeztek a végrehajtható adótartozással bíró adózóknál, a végrehajtók pedig tárgyi eszközöket és a napi bevételt foglalták le. Így több százezer forintot sikerült behajtani, valamint egy gépjármű lefoglalására is sor került.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján megállapítható, hogy nagymértékben emelkedett a tavalyi évhez viszonyítva a „klasszikus”( nyugtakibocsátás mulasztása, fekete foglalkoztatás, adószám nélkül folytatott tevékenység) –  az állami költségvetést leginkább károsító – mulasztásokat elkövető adózók száma.

Megállapítási adatok 2012 nyári időszak:

Baranya(650)    Somogy (590)    Tolna(428)    Régió(1668)       
Nyugtaadás elmulasztása       41                    56                      50             147       
Be nem jelentett foglalkoztatott     13             26                       17              56       
Árueredet                               1                    0                          0               1       
Egyéb                                   21                   45                        31              97       
Összesen                               76                  127                      98             301       
Szankciók    17,4 m Ft bírság, 6 esetben 12 napos üzletbezárás    18 m Ft bírság    20,7 m Ft bírság, 4 esetben 12 napos üzlet bezárás    56,1 m Ft bírság, 10 esetben 12 napos üzletbezárás    


Érdekes esetek:

Balatonszabadiban, közterületen történt próbavásárlás során mulasztotta el nyugtaadási kötelezettségét egy asszony, aki – miután a vizsgálatban résztvevõ adóellenõr és pénzügyõr igazolta magát – kitépte a vámos kolléga kezébõl a nyugtatömbjét és közölte, hogy nem hajlandó együttműködni az ellenőrzéskor.
Az ellenőrök felhívták az adózó figyelmét, hogy hatósági tanúként a rendőrség segítségét fogják kérni. Az adózó erre azt válaszolta, hogy ő fog rendőrt hívni, és azt fogja mondani, hogy az ellenőrök szexuálisan zaklatták.A rendőrség telefonos értesítése után az adóellenőr megkezdte a jegyzőkönyv felvételét, de az árus kirántotta papírjai alól az asztalt, majd szidalmazni kezdte az ellenőrzésben résztvevőket, végül a pénzügyőrt kétszer is meglökte, hogy eltávolítsa az ellenőrzés helyszínétől. A továbbiakban az eljárás - hivatalos személy elleni erõőszak miatti feljelentéssel - a Siófoki Rendőrkapitányságon folytatódott.

Somogyban az adószakterület igyekezett a pénzügyőröket ugyanolyan állapotban „visszaadni”, ahogy kapta őket, ezt azonban nem sikerült maradéktalanul megvalósítani. Egy vámos egy tetoválással lett gazdagabb – amelyről egyébként a készítő szabályos nyugtát állított ki. Két napra rá Siófokon az adóellenőrök közül egy leány „varratott” magára virágmintát, amely a készítőnek is drága lesz: legalább tízszer annyit fog fizetni a hivatalnak a nyugtaadás elmulasztásáért, mint amennyit az ellenőrök fizettek a tetoválásért.

Az ellenőrzések természetesen folytatódnak az őszi-téli időszakban is. A hatékony együttműködés eredményeképpen a jövõőben is várhatók együttes, több hatóságot is érintő ellenőrzési akciók!

Címkék: adóellenőrzés, nyugta, régiós, bírság, Somogy, gazdaság