Az alacsony vízállás miatt a parttól csak távol lehet horgászni. Egyre többen aggódnak a Balatonért, jelenleg 50 centiméter a vízszint, de volt már ennél alacsonyabb is: 2003-ban 23 centiméter volt. Kravinszkaja Gabriella, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológusa elmondta: ha a Balaton vízpótlását a Velencei-tóból oldják meg, akkor nyolc centimétert emelkedhetne a tó vízszintje.

Jelenleg nincs vészhelyzet a Balatonon, bár az 1970-es évek óta jelentősen csökkent a vízgyűjtőkből a tóba folyó víz mennyisége. Szakemberek szerint 100 millió forintba kerülne csak a vizsgálata annak, hogyan oldják meg a vízszabályozást.

„A század közepétől, a második felében több olyan év lehet, amikor a Balatonnak nem lesz lefolyása, tehát nem lesz levezethető vízmennyiség, esetleg lefolyástalan állapot alakul ki, ami a tó felületének, vízkészletének is bizonyos csökkenését vonja maga után” – fejtette ki a Hír TV-nek Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense.

A sekély vízben megjelent ugyan a zöldmoszat és az alga, de a víz minősége kiváló. Az előrejelzések szerint a Balaton a legkritikusabb vízállást októberre érheti el, akkorra 45 centiméter lesz a vízszintje - írja az mno.hu.

Címkék: kidolgozás, alacsony, vízállás, stratégia, gazdaság, Balaton