A GKI Energiakutató tájékoztatása szerint a hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest számottevően emelkedett, átlagosan 5,1 százalékkal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára hasonló mértékben emelkedett, heti átlagban 4,4 százalékkal. A forint a dollárral szemben viszont az elmúlt hét nap során tovább erősödött, átlagosan 1,9 százalékkal.

A héten a Mol bruttó 4 forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, míg a benzin ára nem változott. Így a 95-ös benzin átlagára változatlanul 426 forint maradt, a gázolajé pedig 427 forintra csökkent.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3,1 százalékos, míg a gázolaj esetében 2,4 százalékos emelkedést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 3-5 forint, míg a gázolaj esetében 2-4 forint áremelést indokolnak 13-án, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 432 forint, a gázolajé pedig 434 forint lehet augusztus 15-én, szerdán.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin 10, a gázolaj kb. 15 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 5 százalékkal kevesebb benzint és kb. 9 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Forrás: privatbankar.hu

Címkék: drágul, emelkedés, üzemanyag, gázolaj, benzin, gazdaság