Péter-Pál napja: aratás kezdete. Ehhez kevés néphiedelem tartozik, az ünnepi kalendárium inkább az aratás befejezését tartotta számon.

aratas

Június 29-e, Péter-Pál napja az egyik leggyakoribb időpontja az aratás kezdetének, noha Vid (június 15.) és István napja (június 24.) ugyancsak elterjedt dátumok voltak. Kevés népszokás fűződik a naphoz, az aratás vagy más néven a takarás befejezését sokkal jelentősebb eseményként tartották számon. Péter-Pálkor a Dunántúlon a gazda kezdte meg jelképesen a betakarítást, a Csallóközben pedig gyümölcsevési tilalom lépett érvénybe.

Nézze meg a videón, hogyan arattak régen!

Az aratás hagyományos eszköze a sarló volt, amelyet csak a 19. század végén váltott fel a kasza. A két aratószerszám egészen más munkamegosztást igényelt: sarlóval a nők és a férfiak egyaránt kivették részüket a munkából, erre utal a három nappal később ünnepelt Sarlós Boldogasszony ünnepe is. Napjainkban hagyományőrző rendezvények elevenítik fel a sarlós és a kaszás aratást, és eleinkkel ellentétben aratóbálokat is rendeznek június végén, július elején.

Somogyban a 8100 hektáron termesztett őszi árpával elkezdődött az aratás. Emberemlékezet óta a legdrágább betakarítási idény vár a gazdálkodókra: 15-20 százalékkal megugrott az alkatrészek ára és tetemes kiadást jelent a gázolaj.

Tavaly aratáskor nagyjából 42 ezer forintot kaptak egy tonna árpáért, most 50 ezer forint körüli áron szerződnek le. Az augusztusi tőzsdei árak 51 ezer forintot jósolnak. Bár a szabad piacon nincs minden kőbe vésve, a kereslet-kínálat gyors változása pillanatok alatt újraírhatja az árakat.

Az őszi árpa után megkezdődött az őszi búza aratása is Somogyban. Balatonszabadi és Balatonvilágos között már aratják az őszi búzát. Csaknem 700 hektáron termelnek búzát. Jövő héten pedig szinte mindenhol elkezdik a megyében a betakarítást. A siófoki Siómente Zrt. termelési igazgatója, Kovács István a KaposPontnak elmondta: az időjárás miatt a tavalyinál 30 százalékkal kevesebb lesz a termés.


Címkék: Péter-Pál, begyűjtés, betakarítás, aratás, Somogy, gazdaság