A nettó 986 millió forint összköltségű fejlesztés mintegy két és félezer lakos életminőségét fogja javítani - tájékoztatta a somogyi város polgármestere az MTI-t szerdán.

Karsai József hangsúlyozta: ez az egyik legfontosabb beruházás a város fejlesztésének történetében. A településen jelenleg nem megoldott a közműves szennyvízelvezetés, a háztartásokban keletkező kommunális szennyvizek elhelyezése és ártalmatlanítása környezetszennyező módon történik - írta a polgármester.
Hozzátette: a város belterületének csatornázásával - több mint 12 kilométer hosszú gravitációs szennyvízcsatorna-hálózatot építenek ki - teljes lesz a lakóingatlanok komfortfokozata, ugyanakkor a csatornázás és az új szennyvíztisztító-telep a környezet védelmét is szolgálja.

A beruházáshoz a lakosság anyagi hozzájárulására is szükség van, ezért tavaly megalakult a vízi közmű társulat, amely a lakosok befizetett pénzét kezeli. Az érintettek közül 197-en vállalták a 200 ezer forintos hozzájárulás egyösszegű befizetését, 171 ingatlantulajdonos pedig lakástakarék-pénztári szerződéssel rendelkezik. A beruházás finanszírozásához szükséges lakossági önerő megelőlegezésére a társulat jelentős összegű hitelt vett fel.

Címkék: csatornázás, pályázat, lakosság, szennyvíz, Kadarkút, gazdaság